- 40g kvalitných sušených húb
- 1 väčšia cibuľa
- Olej
- 60g masla
- 200g očistených zemiakov
- 5 zrniek celého čierneho korenia
- 3 zrnká nového celého korenia
- 2 bobkové listy
- 1 l mlieka
- hladká múka
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 ml kyslej pochúťkovej smotany
- Soľ
- ocot
- kryštálový cukor
Huby vopred namočíme, vodu zlejeme. Na oleji speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme huby, osolíme, pridáme bobkový list, celé a nové korenie a 5 minút podusíme. Zalejeme malým množstvom vody (cca 2 dcl) necháme 20 minút variť. Pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a ešte 15 minút povaríme. Prilejeme mlieko a necháme zovrieť. Obe smotany zmixujeme s hladkou múkou na hladký krém a za neustáleho miešania prilejeme do pripravovanej polievky. Povaríme ešte 10 minút, nakoniec polievku dochutíme soľou, cukrom a octom. Polievku ďalej už nevaríme, chuť zjemníme kúskom masla.