• 160g sušeného hrachu
  • 400ml vývaru z údeného mäsa
  • 250g údeného pliecka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ, čierne korenie celé
  • majorán čerstvý podľa chuti
  • 30 g bravčovej škvarenej masti
  • 2 cibule
  • 80g masla
  • 60g anglickej slaniny
  • 2 krajce svetlého chleba
  • olej rastlinný (na smaženie)
  • hráškové výhonky (nemusí byť)

Hrach preberieme, prepláchneme a namočíme na 12 hodín do studenej vody. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masti do jemne hnedastej farby. Namočený hrach prepláchneme, zalejeme čistou vodou, pridáme cibuľu, NESOLÍME a uvaríme úplne domäkka. Jednotlivé uvarené zrnká sa musia dať medzi prstami ľahko roztlačiť. Do vývaru vložíme údené mäso a uvaríme ho. Potom ho vyberieme a nakrájame ho na hrubé kusy. Tie použijeme do polievky ako vložku a vývar nám poslúži na upravenie konzistencie hrachovej polievky. Uvarený hrach prelisujeme cez cedidlo, poprípade pasírovač alebo rozmixujeme najemno. Vzniknuté pyré rozriedime do potrebnej konzistencie vývarom z údeného mäsa. Polievku dochutíme soľou, rozotretým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Nakoniec všetko zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.

Anglickú slaninu restujeme v panvici na masti. Z plátkov chleba nakrájame pravidelné trojuholníky a osmažíme ich v oleji dozlatista.