• 40g kvalitných sušených húb
  • 1 väčšia cibuľa
  • Olej
  • 60g masla
  • 200g očistených zemiakov
  • 5 zrniek celého čierneho korenia
  • 3 zrnká nového celého korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 l mlieka
  • hladká múka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml kyslej pochúťkovej smotany
  • Soľ
  • ocot
  • kryštálový cukor

Huby vopred namočíme, vodu zlejeme. Na oleji speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme huby, osolíme, pridáme bobkový list, celé a nové korenie a 5 minút podusíme. Zalejeme malým množstvom vody (cca 2 dcl) necháme 20 minút variť. Pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a ešte 15 minút povaríme. Prilejeme mlieko a necháme zovrieť. Obe smotany zmixujeme s hladkou múkou na hladký krém a za neustáleho miešania prilejeme do pripravovanej polievky. Povaríme ešte 10 minút, nakoniec polievku dochutíme soľou, cukrom a octom. Polievku ďalej už nevaríme, chuť zjemníme kúskom masla.