• 1 cibuľa
  • 40g masla
  • 40-50g hladkej múky alebo podľa potreby
  • 4 väčšie zemiaky
  • 2  mrkvy
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 50 g kelu (nemusí byť)
  • hrsť sušených húb
  • strúčik cesnaku
  • rasca mletá,čierne korenie mleté
  • majorán čerstvý
  • petržlenová vňať
  • Soľ

Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju na masle „dosklovita“. Potom prisypeme hladkú múku, stiahneme teplotu a pozvoľna restujeme dozlatista. Takto orestovanú zápražku zalejeme studeným vývarom alebo vodou, rozšľaháme metličkou, ochutíme soľou, rascou, mletým korením a varíme asi 20 minút. Počas varu pridáme do polievky olúpané, na hrubšie kusy nakrájané zemiaky a koreňovú zeleninu. Sušené huby krátko namočíme do horúcej vody a spolu s ňou ich pridáme do polievky. Polievku varíme do úplného zmäknutia surovín. Na záver polievku dochutíme nastrúhaným čerstvým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Listy kelu nakrájame na štvorce, ktoré sparíme v horúcej vode a následne ich vložíme do polievky.