300g kuracích pečienok
100g kuracích pŕs bez kože
2 šalotky
Soľ morská
Čierne korenie čerstvo namleté
50g masla
Tymian čerstvý
80 ml bieleho vína
1-2 pl koňaku ( alebo podľa chuti)
1 vaječný žĺtok
4 pl masti( kačacej ,bravčovej ) alebo masla
150 ml 100% jablkového džúsu
50 ml bieleho vína
Želatína plátková 3 ks ( alebo podľa návodu)
3 klinčeky
Štipka cukru
Biely toastový chlieb alebo bageta
Kuracie prsia a kuracie pečienky nakrájame na väčšie kusy. Na masle krátko opečieme najemno nakrájanú cibuľku , pridáme kuracie prsia, pečienky a krátko zarestujeme. Podlejeme vínom a krátko podusíme ( tak na 50%). Mierne vychladnutú zmes najemno rozmixujeme alebo zomelieme a ochutíme lístkami tymianu, soľou, korením a koňakom. Primiešame žĺtky a najemno vymiešame. Paštétovú zmes rozdelíme do formičiek ( misiek) a pečieme prikryté vo vodnom kúpeli na 110°C cca 20 minút. Jablkovú šťavu s vínom klinčekmi a cukrom prevaríme, odstavíme zo sporáka a pridáme namočenú a potom vyžmýkanú želatínu. Do formičiek na už čiastočne vychladnutú paštétu nalejeme masť alebo maslo a necháme dobre zatuhnúť v chladničke. Toast pokvapkáme olejom alebo maslom a pečieme dozlatova. Želatínu nalejeme na plech a necháme stuhnúť , potom nakrájame na drobné kocky.
Rada: Časť zmesi na paštétu môžeme najemno rozmixovať a časť nechať namletú alebo nasekanú nahrubo a spolu vymiešať, tak získame rustikálnu štruktúru paštéty. Paštétu vo formičke môžeme ozdobiť kúskom bylinky (tymianu) a až potom zaliať maslom, masťou alebo jablkovou želatínou.