800g zemiakov
60g masla
400ml smotany na šľahanie 33%
250ml mlieka
1 strúčik cesnaku
Soľ
Muškátový oriešok
Čerstvo namleté korenie

Do kastrólika nalejeme mlieko a ochutíme drveným cesnakom, korením, soľou a muškátovým orieškom, necháme zovrieť a odstavíme. Polovicou masla vymažeme zapekaciu misu. Očistené zemiaky opláchneme, osušíme a nakrájame na tenké plátky ( najlepšie na strúhadle, aby boli rovnaké).Plátky zemiakov rozložíme v jednej vrstve , aby sa prekrývali asi z jednej tretiny. Mlieko opäť necháme zovrieť a zemiaky prelejeme. Zakryjeme alobalom a necháme piecť asi 15 minút, pokiaľ sa mlieko vsiakne.

Smotanu necháme zovrieť a odstavíme. Keď všetko mlieko vsiakne do zemiakov, zalejeme gratin horúcou smotanou, poukladáme aj kúsky masla. Pečieme tentoraz neprikryté  asi 25 minút. Zemiaky musia byť krásne zlatohnedé . Necháme 10 minút odstáť a potom hneď servírujeme.