Hovädzí tatársky biftek
- 500g kvalitného chladeného hovädzieho mäsa
- 1 menšia cibuľa
- 4 žĺtky
- 80g horčice
- 80g kečupu
- tabasco a worcester podľa chuti
- soľ, mletá sladká paprika, čierne mleté korenie, mletá rasca
- chlieb na hrianky,masť škvarená, cesnak
Hovädzie mäso pokrájame na menšie pruhy a postupne ho pozvoľna pomelieme. Pripravíme si ostatné suroviny (očistíme a nakrájame cibuľku…) a tatársky biftek zamiešame tesne pred podávaní alebo ho servírujem priamo aj so všetkými surovinami a miešame si ho priamo pri konzumácií. Podávame s chlebovými hriankami a cesnakom.
Tatarák z lososa s francúzskym dresingom a medvedím kapari
- 400g filetu z lososa bez kostí a kože
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 3-4 lyžice medu
- 8 ks medvedieho kapari
- 30g šalátu friseé
- 50g feniklu
- 2 vetvičky petržlenovej vňate hladkolistej
- 1 menšia červená cibuľa
- olivový olej extra virgine
- soľ – Fleur de Sel , čerstvo namleté čierne korenie
Mäso z lososa nakrájame ostrím nožom na drobné kocky 3×3 mm (rybu na tatarák nikdy nemelieme!). Fenikel očistíme umyjeme a nakrájame na jemné plátky, časť kapary ponecháme v celku aj so stopkou a časť nakrájame na kolieska. Očistenú cibuľu nakrájame na veľmi drobné kocky, petržlenovú vňať natrháme na drobné lístky. Do misky pridáme med, dijónsku horčicu a vymiešame na hladký dresing. Na tanier rozložíme nakrájaného lososa a pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, fenikel, kapari, petržlenovú vňať, natrhaný friseé šalát, posypeme kvalitnou morskou soľou a čerstvo namletým korením, polejeme horčicovým dresingom a olivovým olejom.
Tartar z tuniaka na japonský spôsob
- 500g tuniak filet chladený
- 2-3 lyžice sójovej omáčky Kikkoman
- ½ lyžice ryžového octu alebo podľa chuti
- ½ lyžice trstinového cukru alebo podľa chuti
- šťava z ½ limetky
- 70g bielej reďkovky
- sezam čierny alebo biely
V kastróliku necháme variť ryžový ocot, sójovú omáčku, cukor a limetovú šťavu. Necháme vychladnúť a s týmto dresingom ochutíme na drobné kocky nakrájaného tuniaka. Posypeme sezamom a bielou reďkovkou nakrájanou na tenké rezančeky.