Hovädzí tatársky biftek

  • 500g kvalitného chladeného hovädzieho mäsa
  • 1 menšia cibuľa
  • 4 žĺtky
  • 80g horčice
  • 80g kečupu
  • tabasco a worcester podľa chuti
  • soľ, mletá sladká paprika, čierne mleté korenie, mletá rasca
  • chlieb na hrianky,masť škvarená, cesnak 

Hovädzie mäso pokrájame na menšie pruhy a postupne ho pozvoľna pomelieme. Pripravíme si ostatné suroviny (očistíme a nakrájame cibuľku…) a tatársky biftek  zamiešame tesne pred podávaní alebo ho servírujem priamo aj so všetkými surovinami a miešame si ho priamo pri konzumácií. Podávame s chlebovými hriankami a cesnakom.

Tatarák z lososa s francúzskym dresingom a medvedím kapari

  • 400g filetu z lososa bez kostí a kože
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 3-4 lyžice medu
  • 8 ks medvedieho kapari
  • 30g šalátu friseé
  • 50g feniklu
  • 2 vetvičky petržlenovej vňate hladkolistej
  • 1 menšia červená cibuľa
  • olivový olej extra virgine
  • soľ – Fleur de Sel , čerstvo namleté čierne korenie

Mäso z lososa nakrájame ostrím nožom na drobné kocky 3×3 mm (rybu na tatarák nikdy nemelieme!). Fenikel očistíme umyjeme a nakrájame na jemné plátky, časť kapary ponecháme v celku aj so stopkou a časť nakrájame na kolieska. Očistenú cibuľu nakrájame na veľmi drobné kocky, petržlenovú vňať natrháme na drobné lístky. Do misky pridáme med, dijónsku horčicu a vymiešame na hladký dresing. Na tanier rozložíme nakrájaného lososa a pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, fenikel, kapari, petržlenovú vňať, natrhaný friseé šalát, posypeme kvalitnou morskou soľou a čerstvo namletým korením, polejeme horčicovým dresingom a olivovým olejom.

Tartar z tuniaka na japonský spôsob

  • 500g tuniak filet chladený
  • 2-3 lyžice sójovej omáčky Kikkoman
  • ½ lyžice ryžového octu alebo podľa chuti
  • ½ lyžice trstinového cukru alebo podľa chuti
  • šťava z ½ limetky
  • 70g bielej reďkovky
  • sezam čierny alebo biely    

V kastróliku necháme variť ryžový ocot, sójovú omáčku, cukor a limetovú šťavu. Necháme vychladnúť  a s týmto dresingom ochutíme na drobné kocky nakrájaného tuniaka. Posypeme sezamom a bielou reďkovkou nakrájanou na tenké rezančeky.