• 250g tvarohu jemného
  • 250g múky hladkej
  • 1 ks kypriaci prášok do pečiva 3-4 vajcia podľa potreby
  • 70 ml mlieka podľa potreby
  • 30g hrozienka
  • 30g cukru
  • Rum
  • Olej na vysmážanie
  • Škoricový cukor podľa potreby alebo cukor zmiešaný s mletou škoricou
  • 250g slivky mrazené polené
  • 150g cukor kryštál trstinový
  • 25 ml slivovice
  • 1 ks badián
  • 250 g kyslá smotana
  • 1 ks vanilkový lusk + cukor podľa potreby ( alebo vanilínový cukor

Kyslú smotanu ochutíme cukrom, zrniečkami vyškrabanými z vanilkového struku a starostlivo rozmiešame na hladký krém.

Mrazené slivky necháme pozvoľna rozmraziť . Do panvice dáme cukor a na miernom príkone ho roztavíme na svetlý karamel. Potom ho zalejeme trochou vody, pridáme badián, a rozvaríme. Do vlažného karamelu pridáme rozmrazené slivky, slivovicu a necháme marinovať. Kúsky sliviek nesmieme úplne rozvariť. V medzičase si pripravíme tvarohové šišky.

V miske zmiešame tvaroh, múku , vajcia, mlieko, prášok do pečiva, a hrozienka namočené v rume aj s nálevom. Všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Do kastrólika nalejeme olej a zahrejeme asi na 150°C. Čajovou lyžičkou odkrajujeme cesto a vkladáme do oleja. Správnu teplotu si vyskúšame najskôr na jednom kúsku. Haluška sa musí pomaly smažiť. Vo vnútri musí byť presmažená a na povrchu má hnedastú farbu. Usmažené kúsky necháme odkvapkať na papierovej utierke a potom ich ešte za tepla obalíme v škoricovom cukre.