- 250g tvarohu jemného
- 250g múky hladkej
- 1 ks kypriaci prášok do pečiva 3-4 vajcia podľa potreby
- 70 ml mlieka podľa potreby
- 30g hrozienka
- 30g cukru
- Rum
- Olej na vysmážanie
- Škoricový cukor podľa potreby alebo cukor zmiešaný s mletou škoricou
- 250g slivky mrazené polené
- 150g cukor kryštál trstinový
- 25 ml slivovice
- 1 ks badián
- 250 g kyslá smotana
- 1 ks vanilkový lusk + cukor podľa potreby ( alebo vanilínový cukor
Kyslú smotanu ochutíme cukrom, zrniečkami vyškrabanými z vanilkového struku a starostlivo rozmiešame na hladký krém.
Mrazené slivky necháme pozvoľna rozmraziť . Do panvice dáme cukor a na miernom príkone ho roztavíme na svetlý karamel. Potom ho zalejeme trochou vody, pridáme badián, a rozvaríme. Do vlažného karamelu pridáme rozmrazené slivky, slivovicu a necháme marinovať. Kúsky sliviek nesmieme úplne rozvariť. V medzičase si pripravíme tvarohové šišky.
V miske zmiešame tvaroh, múku , vajcia, mlieko, prášok do pečiva, a hrozienka namočené v rume aj s nálevom. Všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Do kastrólika nalejeme olej a zahrejeme asi na 150°C. Čajovou lyžičkou odkrajujeme cesto a vkladáme do oleja. Správnu teplotu si vyskúšame najskôr na jednom kúsku. Haluška sa musí pomaly smažiť. Vo vnútri musí byť presmažená a na povrchu má hnedastú farbu. Usmažené kúsky necháme odkvapkať na papierovej utierke a potom ich ešte za tepla obalíme v škoricovom cukre.