- 1 Vianočka
- 4 jablká
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 6 lyžíc cukru
- 500 ml smotany
- maslo
- škoricový cukor
- hrsť hrozienok
- hrsť posekaných mandlí
- práškový cukor
- 1 kyslá smotana
- vanilkový cukor
- 1 struk vanilky
Vo väčšej mise rozšľaháme vajcia, vanilkový cukor, cukor a smotanu. Umyté jablká bez jadrovníkov nakrájame na mesiačiky a len krátko podusíme v troške vody s cukrom a škoricou. Zapekaciu misku vymastíme maslom, vyložíme plátkami nakrájanej vianočky namočenými v smotanovej zmesi, pridáme jablká aj s rozvarom a obložíme ozdobne ďalšími plátkami vianočky. Prelejeme zvyšnou zmesou a posypeme hrozienkami a mandľami. Na vrch položíme ešte zopár plátkov masla a pečieme vo vyhriatej rúre na 185°C cca 30 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom a podávame s kyslou smotanou v ktorú sme vymiešali s cukrom a čerstvou vanilkou.