• 600g mäsa z kapra (asi 1 polovica)                            
  • 20g soli
  • 120g slaniny
  • 60g zeleru
  • 40g petržlenu
  • 50g cibule
  • Bobkový list, čierne celé korenie, nové korenie
  • 15g cukru
  • 40g citróna
  • 50g slivkového lekváru
  • 100ml červeného vína
  • 40g brusníc
  • 400ml kuracieho vývaru
  • 4 ks vajcia
  • 320g bieleho pečiva
  • 40g hrubej múky
  • 12g hladkolistej petržlenovej vňate
  • Muškátový oriešok

Príprava kapra: Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín. Začneme pri chvoste a proti rastu šupín pokračujeme ku hlave. Umyté mäso osušíme a nakrájame na porcie. Kožu na povrchu nakrojíme – mäso sa nebude krútiť a lepšie sa prepečie. Porcie zo všetkých strán osolíme, trochu posypeme rascou a opečieme na panvici ( najskôr kožou dolu). Mäso potom dopečieme v predhriatej  rúre, aby bola koža chrumkavá.

Príprava omáčky: Korenie ( nové , celé a bobkový list)zalejeme vodou, varíme asi 5 minút a odvar ešte chvíľku lúhujeme. Malé kúsky slaniny necháme v hrnci roztaviť a zosklovatieť. Nasypeme na ne kocky koreňovej zeleniny ( časť mrkvy odložíme bokom) a opekáme ju do zlatistej farby. Pridáme nakrájanú cibuľu, po chvíľke prisypeme cukor a restujeme dohneda. Všetko zalejeme vývarom  a precedeným odvarom z korenia. Pridáme lekvár , brusnice, citrónovú šťavu, červené víno, ochutíme soľou a povaríme. Hotová omáčka by mala mať husto tečúcu konzistenciu  s kúskami zeleniny( nie je potrebné ju cediť).

Príprava knedličiek: Hrnčeky vymastíme olejom a vyložíme potravinovou fóliou. Zvyšok mrkvy uvaríme domäkka a rozmixujeme. Vajcia oddelíme. Žĺtky ochutíme muškátovým orieškom, vyšľaháme do peny a zmiešame s rozmixovanou mrkvou. Do bielkov pridáme soľ a vyšľaháme z nich tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s bielkami  jednoduchým obracaním metličky  a opatrne vpracujeme  aj hrubú múku. Vzniknutú hmotu ľahko zmiešame s nakrájaným pečivom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Hotovou hmotou naplníme pripravené hrnčeky a uzavrieme potravinovou fóliou. Varíme v pare asi 40 minút.