• 2 hrste sušených brusníc
  • 3 lyžice rumu( nemusí byť)
  • necelá kocka droždia ( ¾)
  • 500g hladkej múky
  • 100g práškového cukru
  • 150ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z ½  biocitróna
  • štipka soli
  • štipka muškátového kvetu
  • 1 vajce + 3 žĺtky
  • 120g masla
  • 100g lúpaných mandlí

Brusnice prepláchneme horúcou vodou , scedíme a zalejeme rumom ( nemusí byť) a necháme napučať .Z droždia , cukru a ½ vlažného mlieka pripravíme kvások. Do veľkej misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a koreniny. Prilejeme kvások, mlieko v ktorom sme rozmiešali žĺtky a premiešame. Prilejeme rozpustené maslo a vypracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Počas kysnutia 1-2 premiešame , aby sme vytlačili vzduch. Nakysnuté cesto dáme na dosku a zapracujeme do neho brusnice a väčšiu časť nasekaných mandlí. Potom rozdelíme na 9 rovnakých dielov a každý kus vyvaľkáme na hrubší  valček – prameň cca 30 cm dlhý. Najskôr spletieme 4 pramene na spodnú časť, potom 3 na strednú časť a nakoniec 2 pruhy na vrchnú časť. Konce vždy zahneme pod spodok vianočky. Vianočku potrieme vajíčkom a posypeme nasekanými mandľami. Na vrchu zapichneme 3 drevené ihlice , ktoré nám pomôžu udržať tvar vianočky. Necháme vykysnúť  a rúru predhrejeme na 180°C a pečieme asi 20 minút. Potom teplotu znížime  na cca 160°C a dopečieme do zlatova. Vyberieme ihlice a necháme na mriežke vychladnúť . Pred podávaním pocukrujeme.