• 120g bravčového pliecka
  • 120g hovädzieho predného mäsa bez kosti
  • Bobkový list
  • Nové korenie celé
  • Čierne korenie celé
  • Olej rastlinný
  • 50g anglickej slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 50g paradajkového pretlaku
  • 2 mrkvy
  • Kúsok zeleru
  • 1 Petržlen
  • 80g Hlávkovej bielej kapusty  
  • 50 g sterilizovanej červenej repy
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 lyžica cukru
  • Ocot podľa potreby
  • 50 ml sladkej smotany
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 4 lyžice kyslej smotany

Očistené a opláchnuté mäso, hovädzie aj bravčové, dáme spolu variť do studenej osolenej vody s korením. Bravčové mäso sa varí kratšie, preto ho vyberieme skôr ako hovädzie. Po uvarení mäso nakrájame na kocky a vývar precedíme. Koreňovú zeleninu a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájamena kocky, cibuľu olúpeme a najemno nasekáme. Z hlávkovej kapusty   vykrojíme hlúb a listy nakrájame na väčšie štvorčeky. Sterilizovanú cviklu nakrájame na rovnako veľké kocky ako zemiaky. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky. V hrnci, na rozpustenej slanine a oleji krátko restujeme cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, stiahneme teplotu a pomaly restujeme. Len čo je pretlak lesklý, zalejeme ho vývarom. Postupne pridávame do hrnca zeleninu, najprv tvrdšiu, ktorá sa dlhšie varí a zemiaky. Keď je všetko mäkké, ochutíme polievku soľou a cukrom. Ku koncu varu pridáme cviklu aj s nálevom. Polievku zjemníme smotanou zmiešanou s malým množstvom múky a ešte chvíľku povaríme. Nakoniec do nej vložíme nakrájané mäso a boršč dochutíme soľou a prevareným octom, či cukrom.