- 120g bravčového pliecka
- 120g hovädzieho predného mäsa bez kosti
- Bobkový list
- Nové korenie celé
- Čierne korenie celé
- Olej rastlinný
- 50g anglickej slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 50g paradajkového pretlaku
- 2 mrkvy
- Kúsok zeleru
- 1 Petržlen
- 80g Hlávkovej bielej kapusty
- 50 g sterilizovanej červenej repy
- 2 veľké zemiaky
- 1 lyžica cukru
- Ocot podľa potreby
- 50 ml sladkej smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- 4 lyžice kyslej smotany
Očistené a opláchnuté mäso, hovädzie aj bravčové, dáme spolu variť do studenej osolenej vody s korením. Bravčové mäso sa varí kratšie, preto ho vyberieme skôr ako hovädzie. Po uvarení mäso nakrájame na kocky a vývar precedíme. Koreňovú zeleninu a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájamena kocky, cibuľu olúpeme a najemno nasekáme. Z hlávkovej kapusty vykrojíme hlúb a listy nakrájame na väčšie štvorčeky. Sterilizovanú cviklu nakrájame na rovnako veľké kocky ako zemiaky. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky. V hrnci, na rozpustenej slanine a oleji krátko restujeme cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, stiahneme teplotu a pomaly restujeme. Len čo je pretlak lesklý, zalejeme ho vývarom. Postupne pridávame do hrnca zeleninu, najprv tvrdšiu, ktorá sa dlhšie varí a zemiaky. Keď je všetko mäkké, ochutíme polievku soľou a cukrom. Ku koncu varu pridáme cviklu aj s nálevom. Polievku zjemníme smotanou zmiešanou s malým množstvom múky a ešte chvíľku povaríme. Nakoniec do nej vložíme nakrájané mäso a boršč dochutíme soľou a prevareným octom, či cukrom.