- 800 g hovädzia mäsa na steaky (krk, flank, roštenka…)
- 100 g údenej slaniny
- olej
- 1 cibuľa
- 6 ks väčšej mrkvy
- 3 petržleny
- kúsok zeleru
- 2 guličky nového korenia
- 3 guličky celého korenia
- 1-2 bobkové listy
- 4 lyžice bieleho vínneho octu
- smotana 33% podľa potreby
- 50 g masla
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 4 čajové lyžičky brusníc
- 2 čajové lyžičky hnedého cukru (alebo podľa chuti)
- zeleninový alebo mäsový vývar
- soľ
- citrónová a pomarančová šťava
- petržlenová vňať
- 120 g anglickej slaniny
- 4 vajcia
- soľ
- kypriaci prášok
- 400 ml mlieka alebo podľa potreby
- 400 g múky
Koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno (menšiu časť odložíme na neskôr) a orestujeme na nadrobno nakrájanej údenej slanine dozlatova. Pridáme soľ, hnedý cukor a koreniny. Necháme rozpustiť a zľahka skaramelizovať spolu s horčicou a 2 lyžičkami brusníc. Zalejeme vínnym octom, necháme čiastočne odpariť a až v tomto momente zalejeme vývarom. Povaríme, dochutíme a dusíme do mäkka.
Zeleninový základ scedíme a mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa potreby vývarom a smotanou. Na dochutenie použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme maslom.
Mäso nakrájame na hrubšie steaky a opečieme, ugrilujeme z oboch strán. Odložíme na teplé miesto a necháme odležať a dozrieť, alebo vložíme na 7 minút do rúry vyhriatej na 150° C na cca 8 minút. Osolíme a okoreníme. Pri servírovaní použijeme aj koreňovú zeleninu nakrájanú na drobné kocky, ktorú sme si orestovali spolu s nadrobno nakrájanou slaninkou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Trhanec: Pekáčik na trhanec musí mať pevné rovné dno. Vytrieme ho olejom a vysypeme múkou. Anglickú slaninku nakrájame na kocky a restujeme na suchej panvici. Oddelíme žĺtky od bielkov. V miske rozmiešame mlieko so žĺtkami, múkou, kypriacim práškom, osolíme a pridáme restovanú , mierne vychladenú slaninku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne, pomocou metly, zmiešame so žĺtkovou zmesou. Vzniknutú nadýchanú hmotu rozprestrieme do pekáčika. Pečieme v rozohriatej rúre na 170ºC asi 10-15 minút. Po upečení korpus roztrháme na kusy.