• 4 filety ostrieža
  • olej slnečnicový
  • soľ

Kôrka (krusta):

  • 70 g strúhanky
  • 30 g petržlenovej vňate
  • 1 citrón (na kôru)
  • olej
  • 20 g maslo
  • soľ

Strukoviny:

  • 150 g šošovice
  • 75 g krúpov
  • soľ
  • 1 vajce
  • 3 vetvičky kučeravej petržlenovej vňate

Bešamel:

  • lyžica masla
  • lyžica hladkej múky
  • mlieko podľa potreby
  • soľ

Preliv:

  • 70 ml olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • 1 citrón na kôru
  • 1 drobná čili paprička
  • petržlenová vňať
  • soľ

Rybu nakrájame na porcie a osušíme. Do mixéru alebo kútra vložíme umyté a natrhané vetvičky petržlenovej vňate, olej a nastrúhanú kôru z umytého citrónu, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Akonáhle sa hmota zahustí, preložíme ju do misky a ďalej do nej rukou alebo vareškou zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená “krusta” je sypká, dobre ochutená a má jasno zelenú farbu. Touto zmesou nahusto posypeme porcie ryby, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pred servírovaním pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 8 minút.

Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka. Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň na 5 hodín vopred, aby napučali. Potom precedíme, zalejeme čistou vodou a tak isto uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy precedíme, tak isto šošovicu a necháme odtiecť. Na masle opražíme do ružova hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou, rozšľaháme a na miernom ohni povaríme do veľmi hustej konzistencie. Potom nádobu s bešamelom vložíme do studenej vody a za občasného miešania vychladíme. Scedené krúpy a šošovicu vložíme do misy, pridáme vajcia, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Pred servírovaním prehrejeme. Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, čili, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru citróna a soľ. Všetko dobre premiešame  a necháme odležať v chladničke.