
- 4 filety ostrieža
- olej slnečnicový
- soľ
Kôrka (krusta):
- 70 g strúhanky
- 30 g petržlenovej vňate
- 1 citrón (na kôru)
- olej
- 20 g maslo
- soľ
Strukoviny:
- 150 g šošovice
- 75 g krúpov
- soľ
- 1 vajce
- 3 vetvičky kučeravej petržlenovej vňate
Bešamel:
- lyžica masla
- lyžica hladkej múky
- mlieko podľa potreby
- soľ
Preliv:
- 70 ml olivového oleja
- strúčik cesnaku
- 1 citrón na kôru
- 1 drobná čili paprička
- petržlenová vňať
- soľ
Rybu nakrájame na porcie a osušíme. Do mixéru alebo kútra vložíme umyté a natrhané vetvičky petržlenovej vňate, olej a nastrúhanú kôru z umytého citrónu, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Akonáhle sa hmota zahustí, preložíme ju do misky a ďalej do nej rukou alebo vareškou zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená “krusta” je sypká, dobre ochutená a má jasno zelenú farbu. Touto zmesou nahusto posypeme porcie ryby, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pred servírovaním pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 8 minút.
Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka. Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň na 5 hodín vopred, aby napučali. Potom precedíme, zalejeme čistou vodou a tak isto uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy precedíme, tak isto šošovicu a necháme odtiecť. Na masle opražíme do ružova hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou, rozšľaháme a na miernom ohni povaríme do veľmi hustej konzistencie. Potom nádobu s bešamelom vložíme do studenej vody a za občasného miešania vychladíme. Scedené krúpy a šošovicu vložíme do misy, pridáme vajcia, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Pred servírovaním prehrejeme. Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, čili, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.