- 2 ks lahôdkovej cibuľky
- 4 lyžice arašidového oleja
- 220 g farebnej ryže (červená, divoká ryža – indiánska ryža, dlhozrnná)
- 1 plná lyžica zmesi korenia (koriander mletý, ďumbier mletý, garam masala, rímska rasca mletá, kurkuma… – všetko rovnakým dielom)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 cm zázvoru
- hrsť lúpaných pistácií
- hrsť kešu orechov
- hrsť hrozienok
- soľ morská lupienková
Dresing:
- hrsť čerstvej mäty
- 1 limetka na šťavu
- 1 pohár hustého jogurtu
- mlieko (podľa potreby)
- 1-2 čajové lyžičky trstinového cukru
- soľ
Spodnú časť lahôdkovej cibuľky nakrájame nadrobno a na oleji restujeme do sklovita spolu najemno nakrájaným kúskom zázvoru. Zmiernime teplotu a postupne dávkujeme pripravené koreniny, pistácie a kešu orechy, ktoré krátko speníme, mierne zalejeme vodou, odvaríme a opäť speníme. Toto opakujeme 3x. Potom pridáme ryžu, premiešame a vložíme do “ryžovaru”. Podľa návodu zalejeme vodou a zapneme (pre varenie v ryžovare je pomer: 1 pohár ryže/pohár vody). Akonáhle ryžovar vypne, ryžu zľahka premiešame, pridáme sparené hrozienka, a necháme 10 minút dôjsť. Pokiaľ nemáme rýžovar, tak pripravíme ryžu klasickým spôsobom na sporáku alebo v rúre.
Do vyššej nádoby dáme jogurt, mlieko, soľ, šťavu z limetiek, trochu cukru a otrhané lístky mäty. Ponorným mixérom vymixujeme napenený dresing.