• 12 stredne veľkých jarných zemiakov
  • olej
  • 120 g oravskej slaniny
  • 2-3 zemiaky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 žĺtka
  • slnečnicový olej podľa potreby (namiesto žĺtok a oleja môžeme použiť aj hotovú majonézu)
  • citrónová šťava z jedného citróna
  • soľ
  • pažítka

Zemiaky umyjeme, osušíme a urobíme do nich hlboké zárezy čo najtesnejšie ku sebe. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 190°C asi 30 minút, podľa veľkosti zemiakov. Slaninu nakrájame na tenké rezance a opečieme na panvici dozlatista.

Aioli: Zemiaky umyjeme, osušíme, spravíme do nich zárez do 1/3 hĺbky zemiaku a v celku pečieme do mäkka cca 45 minút. Ešte teplé rozkrojíme a dužinu vydlabeme. Prelisovaný cesnak zmiešame s dužinou so zemiakov,  pridáme vaječné žĺtky, olej, citrónovú šťavu, osolíme a dohladka rozmixujeme. Dobre dochutíme soľou, čerstvo namletým čiernym korením, prípadne ešte pridáme prelisovaný cesnak.

Upečené zemiaky servírujeme s aioli posypané najemno nasekanou pažítkou.