• 200 g polohrubej múky
  • 3 dl mlieka alebo podľa potreby
  • 25 g cukru
  • 12 g droždia
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 1 citrón na kôru
  • 50 g masla
  • olej (podľa potreby)
  • škorica mletá
  • cukor práškový
  • 300 g čerstvých jahôd alebo 150 g mrazených a 150 g čerstvých
  • 120 g cukru
  • 2 dl sladkej smotany na šľahanie 33% 
  • 1 vanilkový struk
  • medovka na ozdobu

Z droždia, časti vlažného mlieka, 10 g cukru a 10 g múky pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. Zvyšné mlieko, múku, vajce, vanilínový cukor, citrónovú kôru, soľ a vykysnutý kvások vymiešame na hladké, husto tečúce cesto, ktoré necháme nakysnúť pri teplote 35 °C. Nakysnuté cesto zdvojnásobí svoj objem a je spenené. Z nakysnutého cesta pečieme na panvici s olejom lievance.

Polovičnú dávku jahôd rozmixujeme na jemné pyré (tu môžeme použiť aj mrazené jahody), ktoré ochutíme 1/2 cukru. Potom zmes nalejeme na čerstvé očistené a na menšie kúsky nakrájané jahody. Upečené lievance posypeme škoricovým cukrom vyrobeným z práškového cukru a mletej škorice. Smotanu na šľahanie vychladenú na teplotu 6 °C vyšľaháme do pevnej konzistencie s vanilkovými semienkami a prípadne dosladíme cukrom alebo vanilkovým cukrom. Pri servírovaní lievance priamo na tanieri prekladáme jahodami. Doplníme ich kopčekom domácej šľahačky a ozdobíme lístkami čerstvej medovky.