1 karfiol               
80g masla
2 lyžice hladkej múky
250 ml plnotučného mlieka
250 ml smotany 33%
2 väčšie zemiaky
Soľ
700-800 ml vody alebo zeleninového vývaru
štipka nastrúhaného muškátového orecha
Lososové halušky:
100g lososa ( čistý filet bez kože a kostí)
1 vajce
mlieko podľa potreby
hrubá múka podľa potreby
Soľ
pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Umytý karfiol rozoberieme na ružičky, malú časť si odložíme na stranu( krátko sparíme vo vriacej vode). Väčšiu časť karfiolu restujeme na časti masla, zalejeme vývarom, pridáme očistené a na malé kocky zemiaky ,ochutíme soľou, muškátovým orieškom a varíme domäkka. Uvarený karfiol so zemiakmi vymixujeme do hladka.  Zo zvyšného masla a trošky múky , ktorou zahustíme vymixovaný karfiol so zemiakmi, pridáme mlieko a prevaríme. Polievku zjemníme prevarenou smotanou a krátko povaríme. Polievka má krémovú konzistenciu. Očistené mäso z lososa dvakrát zomelieme.  Z múky, vajca, mlieka a soli pripravíme  cestíčko ako na halušky a primiešame mletého lososa. Vznikne nám hustejšie cestíčko, ktoré  pasírujeme cez sito na halušky alebo pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme väčšie ,,noky´´ a uvaríme v osolenej vode. Vložíme do hotovej polievky spolu s bylinkami.