4 jahňacie kolienka   
2 cibule
2 lyžice bravčovej masti
4 lyžice masla
5 strúčikov cesnaku
4 lyžice paradajkového pretlaku
3 mrkvy
2 petržleny
½ menšieho zeleru
2 bobkové listy, 10 guličiek čierneho celého korenia
500ml červeného suchého vína
vetvička rozmarínu
hydinový vývar podľa potreby
soľ
čerstvo namleté čierne korenie
 
1 veľký zeler (cca 600-700g) 
1 cibuľa
500g zemiakov
4 lyžice masla
500ml mlieka plnotučného
1 kelímok sladkej smotany 30%
Soľ

Umyté a osušené kolienka narežeme ostrým nožom  a prešpikujeme celým cesnakom. Dobre osolíme. Vo veľkom hrnci rozohrejeme bravčovú masť a opražíme na nej nahrubo nakrájanú cibuľu. Potom pridáme celé korenie , bobkový list a kolienka restujeme. Akonáhle kolienka stmavnú , pridáme paradajkový pretlak, rozmarín  a krátko opečieme. Prilejeme víno a na strednom plameni zredukujeme na polovicu. Pridáme ostatný cesnak , vývar, osolíme a okoreníme . Zakryjeme pokrievkou a v rozohriatej rúre na 160°C  pečieme asi 90 minút. Mäso vyberieme a omáčku zredukujeme na konzistenciu sirupu. Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a podusíme asi 10 minút. Osolíme a okoreníme, prípadne doladíme štipkou cukru a do hrnca vrátime naspäť kolienka, aby sa prehriali.

V osolenej vode uvaríme očistené a nakrájané zemiaky. Zeler očistíme a nakrájame nahrubo. V kastróliku rozohrejeme maslo a krátko opražíme cibuľu a zeler ( cca 20 minút). Zeler by mal len zmäknúť nie sa opiecť dohneda! Teraz pridáme zemiaky a mlieko. Osolíme a uvaríme . Stiahneme z ohňa a prepasírujeme. Pridáme smotanu, ktorú sme ohriali a pridáme ostatok masla. Metličkou vyšľaháme dohladka a prípadne dosolíme.