- 650g zemiakov
- 1 vajce
- 60g krupice
- 200g hrubej múky
- soľ
- 200g lesného ovocia ( maliny, černice, čučoriedky)..mrazené
- 1 väčší čučoriedkový kompót
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1dcl červeného vína
- mletá škorica
- 2 lyžice solamylu
- pomarančová kôra
- práškový cukor
- olej na vyprážanie.
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe asi 40 minút. Necháme vychladnúť a očistíme. Najemno nastrúhame alebo zomelieme. Pridáme krupicu, múku, soľ, vajce a vymiešame na hladké nelepivé cesto. Z cesta tvarujeme malé kroketky (šúľance)alebo vykrojíme ozdobne formičkami a vyprážame v rozpálenom oleji dozlatova. Do malého kastrólika dáme čučoriedkový kompót, víno, kryštálový cukor, škoricu a necháme zovrieť. Do hotovej horúcej omáčky pridáme mrazené ovocie , nastrúhanú pomarančovú kôru a krátko prehrejeme. Kroketky posypeme práškovým cukrom a polejeme horúcou omáčkou.