- 600g bielej cibule
- 100g údenej slaniny bez kože
- 80-100g trstinového cukru
- 25g masla
- 100 ml bieleho vinného octu alebo podľa potreby
- slnečnicový olej
- celá rasca, bobkový list
- 80-100ml smotany na šľahanie alebo podľa potreby
- Smažená cibuľa:
- 250g žltej cibule
- slnečnicový olej na smaženie 1 kg bravčového údeného jazyka
- 2 cibuľa
- nové korenie celé , bobkový list, čierne korenie celé
- 50g bravčovej masti
- 40g slaniny bez kože
- soľ
Knedle:
- 600g zemiakov varný typ B
- 400g hrubej múky alebo podľa potreby
- 30g zemiakového škrobu
- 1-2 vajcia
- soľ
- Cibuľová” kapusta” po staročesky:
- 1 veľký zemiak
- soľ
Jazyk uvaríme v neosolenej vode domäkka spolu s korením a cibuľou. Teplý jazyk olúpeme od kože. Z jazyka odkrojíme špičku a koniec. Stredovú časť nakrájame na plátky a tesne pred servírovaním ich osviežime. Špičku a koniec uvareného, olúpaného jazyka spolu so všetkými odrezkami nakrájame na kocky. To isté urobíme s masťou a cibuľou. Najprv vytopíme kocky slaniny a na vytopenej masti orestujeme dosklovita cibuľu. Potom pridáme kocky jazyka a ešte chvíľku restujeme. Vzniknutú zmes (náplň do knedlí) necháme vychladnúť.
Zemiaky deň vopred uvaríme a ošúpeme. Na druhý deň ich najemno nastrúhame, pridáme vajcia, múku, soľ, škrob a zmiešame. Vytvorené cesto rozdelíme na menšie diely, ktoré tvarujeme do hrubých valcov. Tie nakrájame na rovnomerné časti, do ktorých urobíme rukou jamku a vložíme do nej pripravenú náplň. Starostlivo náplň uzavrieme do tvaru knedle. Varíme, najlepšie v pare, asi 20 minút. Čas varenia závisí od veľkosti knedlí.
Cibuľová „kapusta“ po staročesky :
Umytý a očistený zemiak upečieme v rúre domäkka a vydlabeme dužinu. Rozmixujeme ju dohladka s trochou smotany a neskôr použijeme na zahustenie cibuľovej kapusty. Bielu cibuľu nakrájame na rezančeky, orestujeme ju na masle spolu so slaninou a celou rascou. Pridáme trstinový cukor, soľ a necháme ich rozpustiť. Pokvapkáme trochou vínneho octu, necháme mierne odpariť a zvaríme na polovicu. Nakoniec ju zahustíme kašou pripravenou z pečených zemiakov. Požadovanú hustotu cibuľovej „kapusty “ dosiahneme ďalším varením.
Smažená cibuľka :
Olúpanú cibuľu nakrájame na rovnomerné kolieska s hrúbkou 2 mm. Cibuľu rozdrobíme a osušíme papierovou utierkou. Následne ju usmažíme v oleji dozlatista. Usmaženú cibuľku hneď preložíme na papierovú utierku, kam vsiakne prebytočný tuk.