• 600g bielej cibule
  • 100g údenej slaniny  bez kože
  • 80-100g trstinového cukru
  • 25g masla
  • 100 ml bieleho vinného octu alebo podľa potreby
  • slnečnicový olej
  • celá rasca, bobkový list
  • 80-100ml smotany na šľahanie alebo podľa potreby
  • Smažená cibuľa:
  • 250g žltej cibule
  • slnečnicový olej na smaženie 1 kg bravčového údeného jazyka
  • 2 cibuľa
  • nové korenie celé , bobkový list, čierne korenie celé
  • 50g bravčovej masti
  • 40g slaniny bez kože
  • soľ

Knedle:

  • 600g zemiakov varný typ B
  • 400g hrubej múky alebo podľa potreby
  • 30g zemiakového škrobu
  • 1-2 vajcia
  • soľ
  • Cibuľová” kapusta” po staročesky:
  • 1 veľký zemiak
  • soľ

Jazyk uvaríme v neosolenej vode domäkka spolu s korením a cibuľou. Teplý jazyk olúpeme od kože. Z jazyka odkrojíme špičku a koniec. Stredovú časť nakrájame na plátky a tesne pred servírovaním ich osviežime. Špičku a koniec uvareného, olúpaného jazyka spolu so všetkými odrezkami nakrájame na kocky. To isté urobíme s masťou a cibuľou. Najprv vytopíme kocky slaniny a na vytopenej masti orestujeme dosklovita cibuľu. Potom pridáme kocky jazyka a ešte chvíľku restujeme. Vzniknutú zmes (náplň do knedlí) necháme vychladnúť.

Zemiaky deň vopred uvaríme a ošúpeme. Na druhý deň ich najemno nastrúhame, pridáme vajcia, múku, soľ, škrob a zmiešame. Vytvorené cesto rozdelíme na menšie diely, ktoré tvarujeme do hrubých valcov. Tie nakrájame na rovnomerné časti, do ktorých urobíme rukou jamku a vložíme do nej pripravenú náplň. Starostlivo náplň uzavrieme do tvaru knedle. Varíme, najlepšie v pare, asi 20 minút. Čas varenia závisí od veľkosti knedlí.

 Cibuľová „kapusta“ po staročesky :

Umytý a očistený zemiak upečieme v rúre domäkka a vydlabeme dužinu. Rozmixujeme ju dohladka s trochou smotany a neskôr použijeme na zahustenie cibuľovej kapusty. Bielu cibuľu nakrájame na rezančeky, orestujeme ju na masle spolu so slaninou a celou rascou. Pridáme trstinový cukor, soľ a necháme ich rozpustiť. Pokvapkáme trochou vínneho octu, necháme mierne odpariť a zvaríme na polovicu. Nakoniec ju zahustíme kašou pripravenou z pečených zemiakov. Požadovanú hustotu cibuľovej „kapusty “ dosiahneme ďalším varením.

Smažená cibuľka :

Olúpanú cibuľu nakrájame na rovnomerné kolieska s hrúbkou 2 mm. Cibuľu rozdrobíme a osušíme papierovou utierkou. Následne ju usmažíme v oleji dozlatista. Usmaženú cibuľku hneď preložíme na papierovú utierku, kam vsiakne prebytočný tuk.