• 1 kg lahôdkových zemiakov
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ
  • 250g bryndze
  • 50 g smotany 30 %
  • 200g ružičkového kelu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150g sušenej slaninky alebo šunky

Umyté zemiačiky pokrájame na väčšie kusy, vložíme ich do pekáča s papierom na pečenie, pokvapkáme rastlinným olejom a pečieme domäkka pri teplote 170 °C asi 20 minút. Zemiačiky solíme až po tepelnej úprave.

Z ružičkového kelu odoberieme vrchné zelené lístky. Pri zvyšných opatrne vykrojíme hlúb a prekrojíme na polovicu. Vo vriacom zeleninovom vývare postupne blanšírujeme (sparíme)lístky aj polovice ružičiek kelu. Po vybratí z vývaru ich ihneď musíme dať do studenej vody, aby im zostala jasne zelená farba. Po schladení ich vyberieme z vody.

Slaninu nakrájame na 2 mm hrubé plátky, ktoré rozložíme na plech s papierom na pečenie a zaťažíme ich druhým plechom . Pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 8 minút. Upečené čipsy musia byť chrumkavé. Časť čipsov necháme na dekoráciu, zostávajúce nakrájame na 1 cm široké kúsky.

Bryndzu dáme do kastróliku a na miernej teplote ju rozohrejeme. Podľa potreby pridáme smotanu. Konzistencia musí byť husto tečúca.

Pri servírovaní zmiešame teplé zemiačiky, polovice ružičiek kelu, pokrájanú slaninu a horúcu bryndzu. Túto ochutenú zmes surovín preložíme na stred nahriateho taniera. Pokrm dekorujeme sparenými lístkami kelu a čipsami slaniny.