• 1 šunka na kosti
  • klinček celý

Marináda:

  • 250-300g med kvetový
  • 100g marhuľová marmeláda
  • 2 pomaranče (na šťavu)
  • 2  cibule
  • Soľ
  • 100g dijonskej  horčice
  • nové korenie , bobkový list, čierne korenie celé

Med, šťavu z pomarančov, korenie, horčicu, marhuľovú marmeládu a najemno nakrájanú cibuľu prevaríme, ochutíme soľou a precedíme. Malým nožom ozdobne nakrojíme kožu na šunke asi do šírky 5 cm od okolo kosti. Rukou smerom k ozdobnej časti opatrne odstránime kožu z vrchnej strany – necháme ju iba pri kĺbe. Rovnomerne napichneme klinčeky, ktoré šunku nielen krásne prevoňajú, ale pri pečení nám podržia mastnú časť nakrájanú na štvorce.  Plochu mäsa si presne rozmeriame, potom ju špičkou noža nakrojíme na pravidelné štvorce. Pripravenú marinádu nalejeme na šunku a štetcom rovnomerne rozotrieme.  Krok zopakujeme a časť marinády si uschováme na neskôr. Šunku potom necháme, najlepšie cez noc, od ležať. Na druhý deň ju pečieme v rúre pri teplote 150 °C asi 3 hodiny do prehriatia, potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme do zlata približne 30 minút. Aby sme mal i istotu, že šunka je prepečená, použijeme sondu s teplomerom. Mäso by malo v jadre dosiahnuť teplotu 70 °C. Po upečení mäso ešte raz potrieme zvyšnou marinádou. Teplú šunku servírujeme a krájame hosťom na tenké plátky od najširšej časti smerom dolu. Od krajujeme ju tak až ku kosti. Doplniť ju môžeme domácim chlebom, horčicou, chrenom, nakladanými uhorkami, baraními rohmi, cibuľkami alebo jablčným džemom či brusnicami.