- 1 celá kačica (cca 2 kg)
- soľ, čierne mleté korenie, celá rasca
Plnka:
- 8-10 rožkov alebo žemličiek
- 200g sušených sliviek
- 100g sušených brusníc
- 100g celých lúpaných mandlí
- 100g lahôdkovej slaniny
- 8 vajec
- 150 ml mlieka alebo podľa potreby
- 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
- štipka muškátového kvetu
- lístky čerstvého tymianu
Omáčka :
- 3 šalotky
- 80-100g trsti
- nového cukru
- 500ml červeného vína
- 300g kompótových sliviek
- Celá škorica, klinčeky a badian
Rúru rozohrejeme na 185-190°C. Pečivo nakrájame na kocky, časť rozložíme na plech a upečieme dozlatista. V mise zmiešame nakrájané sušené slivky, brusnice a väčšiu časť vopred nasekaných a opražených mandlí , opražené aj neopražené kocky pečiva, nasekanú petržlenovú vňať, vaječné žĺtka , mlieko, mierne opraženú slaninku, soľ , korenie a muškátový kvet. Bielka vyšľaháme a zľahka zapracujeme do plnky. Rúru nadstavíme na 170-180°C. Kačicu naplníme pripravenou plnkou, upravíme do pôvodného stavu a zviažeme nohy. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou a lístkami tymianu a necháme piecť najskôr zakrytú 1-1,5 hodiny a za občasného polievania výpekom. Potom odkryjeme a dopečieme. Upečenú kačicu vyberieme a pod alobalom necháme odležať.
Na troške výpeku restujeme nakrájanú šalotku , pridáme cukor a koreniny( škoricu, badián a klinčeky) a premiešame. Akonáhle sa cukor rozpustí a začne karamelizovať , prilejeme víno a prudko zavaríme , aby sa polovica vína odparila. Nakoniec pridáme slivky a ešte krátko povaríme na požadovanú hustotu. Pri servírovaní posypeme ešte opraženými nasekanými mandľami.