• 600g hovädzieho stehna
  • 180g údenej slaniny bez kože
  • olej
  • soľ
  • 2 cibule
  • 3 mrkvy
  • kúsok zeleru
  • 1-2 petržleny
  • nové korenie ,čierne korenie celé, bobkový list
  • 50g plnotučnej horčice
  • 1 pl cukru
  • 60 g octu alebo podľa chuti
  • soľ
  • tymian
  • vývar hovädzí na podliatie
  • brusnice sterilizované
  • 150 ml mlieka
  • 80-100 ml sladkej smotany
  • citrón (na šťavu)
  • hladká múka a maslo (na zásmažku)
  • 15 starších rožkov
  • 350-400ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 50g hrubej múky alebo podľa potreby
  • Soľ, mleté korenie  
  • petržlenová vňať
  • 60g masla
  • muškátový kvet mletý

Ostrým nožom mäso prešpikujeme slaninou. Prešpikované mäso ochutíme soľou, korením a celý diel drezírujeme (zviažeme) špagátikom. Takto pripravené ho opečieme zo všetkých strán na malom množstve tuku. Po opečení mäso vyberieme z panvice, v ktorej následne pripravíme základ. Pripravíme si odvar z korenia tak, že ho dáme do kastrólika s vodou a varíme 2,5 minúty. Potom ho ešte necháme vylúhovať. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a slaninu nakrájame na malé kocky. Do panvice vložíme po opečení mäsa kocky slaniny a pozvoľna ich vytopíme do sklovita. Pridáme plátky koreňovej zeleniny a restujeme ju doružova. Potom prisypeme nakrájanú cibuľu, poprípade prilejeme trochu oleja a celé restujeme do zlatohneda. Pridáme cukor, necháme ho jemne karamelizovať. Potom aj horčicu a restujeme. Zalejeme octom, počkáme kým zovrie a všetko zalejeme pripraveným vývarom. Prevaríme, osolíme a pridáme brusnice a byľky tymianu. Potom vložíme mäso do základu a dusíme ho domäkka, asi 2 hodiny. Počas dusenia mäso obraciame a podľa potreby podlievame. Mäkké mäso vyberieme a dokončíme omáčku. Mäso je mäkké vtedy, keď samo skĺzne po napichnutí z mäsovej vidličky. Na nahriatej panvici si rozpustíme maslo, do ktorého postupne vmiešame hladkú múku. Pozvoľna všetko restujeme doružova asi 4 minúty. Hotová zápražka je spenená a sfarbená mierne doružova. Vonia po opraženej múke a masle. Zeleninový základ zahustíme studenou maslovou zápražkou, rozšľaháme ju, pridáme mlieko a povaríme asi 20 minút. Omáčku prepasírujeme, zjemníme smotanou a krátko povaríme. Nakoniec ju dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.

Rožky nakrájame na kocky 1×1 cm. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme do peny, zmiešame s mliekom a  ochutíme soľou a muškátovým kvetom. Rozpustíme v kastróliku maslo. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. V mise zmiešame rožky, mlieko so žĺtkami , rozpustené maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme a okoreníme. Zľahka premiešame. Z hmoty tvarujeme knedle , ktoré zabalíme do potravinovej fólie. Varíme ich  vo vode cca 20-25 minút. Necháme odpočinúť a nakrájame na plátky.