Cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 175 g masla
  • 1 vajce
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžička soli
  • 1 vajce na potretie
  • tuk na vymazanie formy

Plnka:

  • 300 g údené mäso
  • 300 g tvrdého syra (môžu byť rôzne druhy)
  • 3-4 vajcia
  • 100ml smotany
  • 15gprelisovaného cesnaku
  • 15g nasekanej petržlenovej vňate
  • 10g soli
  • 1g mletého čierneho korenia

Dôkladne vymiešame múku zmiešanú zo soľou, maslo, vajce, vodu na cesto, ktoré vypracujeme do tvaru bochníka. Necháme odpočívať prikryté utierkou asi hodinu.

Šunku a syr nakrájame na malé kocky, pridáme vajcia, cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a mleté čierne korenie. Dôkladne premiešame. Cesto znovu premiesime a rozdelíme na 2/3 a 1/3-nu. Väčšiu časť rozvaľkáme a dáme do PIZZA formy o priemere 26 cm. Cesto má presahovať kraje. Popicháme ho vidličkou a dáme náplň. Potom prikryjeme 1/3 cesta, ktoré sme si taktiež rozvaľkali. Kraje postláčame, potrieme vajcom a podľa našej fantázie môžeme ešte z ostatkov cesta povykrajovať rôzne tvary, ktoré poukladáme na žĺtkom potretý koláč. Pečieme 25 minút vo vyhriatej rúre na 185 °C.