Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 175 g masla
- 1 vajce
- 3 lyžice vody
- 1 lyžička soli
- 1 vajce na potretie
- tuk na vymazanie formy
Plnka:
- 300 g údené mäso
- 300 g tvrdého syra (môžu byť rôzne druhy)
- 3-4 vajcia
- 100ml smotany
- 15gprelisovaného cesnaku
- 15g nasekanej petržlenovej vňate
- 10g soli
- 1g mletého čierneho korenia
Dôkladne vymiešame múku zmiešanú zo soľou, maslo, vajce, vodu na cesto, ktoré vypracujeme do tvaru bochníka. Necháme odpočívať prikryté utierkou asi hodinu.
Šunku a syr nakrájame na malé kocky, pridáme vajcia, cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a mleté čierne korenie. Dôkladne premiešame. Cesto znovu premiesime a rozdelíme na 2/3 a 1/3-nu. Väčšiu časť rozvaľkáme a dáme do PIZZA formy o priemere 26 cm. Cesto má presahovať kraje. Popicháme ho vidličkou a dáme náplň. Potom prikryjeme 1/3 cesta, ktoré sme si taktiež rozvaľkali. Kraje postláčame, potrieme vajcom a podľa našej fantázie môžeme ešte z ostatkov cesta povykrajovať rôzne tvary, ktoré poukladáme na žĺtkom potretý koláč. Pečieme 25 minút vo vyhriatej rúre na 185 °C.