Slovenský zemiakový šalát

  • 800g  zemiakov typu B
  • 3 väčšie cibule
  • 6 ks sterilizovanej uhorky
  • Čierne mleté korenie
  • Soľ
  • Voda
  • Ocot
  • Cukor
  • Olej podľa chuti

Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky – plátky. Z vody, octu a cukru pripravíme zálievku, ktorú necháme zovrieť. Vložíme nakrájanú cibuľu a odstavíme. Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky, pridáme nakrájané uhorky a zalejeme ešte horúcou zálievkou. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Necháme dôkladne vychladnúť v chladničke, najlepšie však deň pred servírovaním.

Zemiakový šalát s citrónovou majonézou

  • 12 stredne veľkých zemiakov
  • 2 stredné cibule
  • 6 vajec uvarených natvrdo
  • 400ml majonézy
  • 50ml citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • nasekaná pažítka
  • olivový olej

Zemiaky očistíme a v celku uvaríme domäkka. Pri krájaní sa nesmú rozpadávať. Zmiešame majonézu s citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky nakrájame na plátky, cibuľu očistíme rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Vajcia nakrájame na mesiačiky. Všetko dáme do veľkej misy (zemiaky, cibuľu, vajcia, majonézu) a zľahka premiešame. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Pri podávaní ešte posypeme čerstvo nasekanou pažítkou a polejeme olivovým olejom.

Pestrý zemiakový šalát s jogurtom

  • 150g tvrdého syra
  • 1 ks bieleho jogurtu Activia
  • 8ks uvarené vajcia
  • 100g majonézy
  • 80g dijonskej horčice
  • 80g medu
  • 125g zelená paprika
  • 100g cibuľky
  • 4 veľké uvarené zemiaky
  • Soľ
  • Korenie mleté

Jogurt zmiešame s horčicou, medom a pokrájanou cibuľkou. Syr nakrájame na rezančeky a vajcia na väčšie kocky. Do jogurtu primiešame syr, papriku na rezančeky, zemiaky a vajcia. Dochutíme soľou, korením a necháme v chladničke odležať.