- 150g múka polohrubá
- 150g múka hladká
- 2 ks vajcia
- Soľ
- 100g masť škvarená bravčová
- 450g zemiaky varný typ B
- 250g bryndze
- 25 plátkov údenej slaniny
- 2 stredne veľké cibule
- Petržlenová vňať alebo pažítka
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe najlepšie deň vopred. Olúpeme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle a zasypeme múkou. Zemiaky zľahka spracujeme tak, aby zemiaky s múkou vytvorili sypkú zmes bez kúskov zlepených zemiakov. Pridáme vajce a soľ. Opäť opatrne premiešame – nastláčame! Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko prepracujeme – cesto trošku zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyvaľkáme placku asi 0,5 hrubú a formičkou vypichujeme placky. Placky opekáme na malom množstve masti do svetlo-hneda. Pred podávaním ich ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.
Plátky údenej slaniny opečieme na panvici alebo grile. Očistenú cibuľu nakrájame na mesiačiky alebo lodičky a opražíme zľahka na masti alebo výpeku zo slaniny. Petržlenovú vňať natrháme na väčšie kusy. Na tanier kladieme najskôr zemiakové mini-placky, pridáme plátky slaninky a restovanej cibuľky. Nakoniec pridáme kúsky čerstvej bryndze a hotové jedlo doplníme nasekanou vňaťou alebo pažítkou.