Jablkovo - feniklový šalátik
- Jablká zelené
- Fenikel
- Cukrový sirup ( cukor, voda) alebo trstinový sirup Rioba
- Limeta
- Zázvor prášok
Na šalát nakrájame umyté a neolúpané jablká a očistený fenikel na drobné kocky. Ochutíme horúcim cukrovým sirupom (alebo bazovým sirupom), limetovou šťavou a zázvorom. Necháme dobre vychladnúť.
Šalát so sladkokyslou omáčkou z pomarančov a manga
- 3 Pomaranče
- 1 Mango
- Cukrový sirup ( cukor, voda)
- Thajská omáčka
- Limeta
S cukru a vody pripravíme tmavý sirup v ktorom sme rozvarili jeden očistený pomaranč. Precedíme alebo rozmixujeme. Sirup zmiešame s thajskou omáčkou alebo sambalom, pridáme filetované pomaranče a očistené a na kúsky nakrájané mango ( pomer pomaranč a mango 1:1). Prípadne ochutíme limetovou šťavou. Dobre vychladíme.
Šalát z avokáda a filetovaných paradajok
- Avokádo
- Šery paradajky
- Olivový olej
- Limeta
- Soľ
- Korenie
Avokádo očistíme, nakrájame na drobné kocky a pokvapkáme limetovou šťavou . Paradajky na vrchu do kríža narežeme, sparíme vo vriacej vode, schladíme v ľadovej vode a olúpeme. Rozkrojíme , zbavíme semien a dužinu nakrájame na rovnaké kocky ako avokádo. V mise zmiešame avokádo, paradajky a o chutíme olivovým olejom, limetovou šťavou , soľou a korením.