Koriandrové pesto:
1 dcl Panenského olivového oleja alebo podľa potreby
50g píniových orieškov
50g syra pecorino
zväzok čerstvého koriandru
zväzok petržlenovej vňate hladkolistej
2-3 strúčiky cesnaku
Ovocná salsa:
1 zrelé mango
½ čerstvého ananásu
2 ks čili papričky červené
šťava z 2 citrónov
lyžica olivového oleja extra virgine alebo podľa chuti
5 stoniek čerstvého koriandru a mäty alebo medovky
5 lyžíc sladkej čili omáčka ( sweet chilli) alebo podľa potreby
Omáčka z pečených paprík:
3 mäsité červené papriky alebo žlté papriky
1 čili paprička ( alebo podľa chuti)
Soľ
120-150g majonézy ( alebo olej a žĺtky)
olej na potretie
Koriandrové pesto:
Píniové oriešky opečieme na sucho a necháme dobre vychladnúť. Olivový olej, koriander, petržlenovú vňať, opečené píniové oriešky, strúčiky cesnaku a nastrúhaný syr vymixujeme na hladké pyré – pesto . Hustotu určujeme množstvom pridaného olivového oleja. Nemixujeme dlho, aby sa nám suroviny nezahriali a nestratili sme sýtu zelenú farbu čerstvého pesta. Podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením. Pesto sa hodí ku rybám alebo na potretie steakov.
Mango salsa:
Mango a ananás očistíme a nakrájame na malé kocky , čili zbavíme jadierok a nakrájame najemno. Zmes dochutíme citrónovou šťavou, sladkou čili omáčkou olivovým olejom a nakoniec najemno nasekanými bylinkami.
Omáčka z pečených paprík:
Papriku potrieme olejom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 210°C asi na 15-20 minút ( alebo pokiaľ sa na paprike neobjavia čierne pľuzgiere). Dáme do misy a zakryjeme potravinovou fóliou, aby sa zaparila a dobre sa dala ošúpať. Očistenú a ošúpanú papriku rozmixujeme s drobnou čili papričkou na hladké pyré, osolíme a zmiešame s majonézou na hladký krém. Podľa dohody osolíme.