2000g zemiaky
20g soľ
200g oravská slanina
200g cibuľa
120ml olivový olej
10g čerstvý rozmarín
čierne mleté korenie
150g  citróny

Zemiaky v šupe uvaríme, necháme  vychladnúť, očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Citróny odšťavíme. Na troške olivového oleja orestujeme na rezančeky nakrájanú slaninku dochrumkava. Pridáme očistenú na väčšie lupene nakrájanú cibuľu a zemiaky. Osolíme, okoreníme a opekáme dozlatova. Pridáme nasekaný čerstvý rozmarín a ešte krátko opekáme. Šalát podávame ešte teplý poliaty olivovým olejom a pokvapkaný citrónovou šťavou.

Rada:  Na prípravu šalátu môžete použiť aj iný druh slaninky, ale  veľmi chutné sú aj odrezky z parmskej alebo inej sušenej šunky. Opečené sú veľmi chutné a chrumkavé.

Viete že:   Listy rozmarínu čerstvé aj sušené celé, podrvené alebo posekané sa používajú pri príprave jedál z jahňacieho, hydinového, bravčového a rybieho mäsa, pri príprave zveriny, na pizzu, do omáčok, polievok, šalátov, na cestoviny, k uvareným zemiakom, k nakladanej zelenine, do bylinkového masla, na ochutenie chlebového cesta a niektorých druhov slaného pečiva. Dáva sa aj do cestíčka na obaľovanie karbonátkov, do rôznych druhov mletého mäsa. Pridáva sa k rebierkam, holubom, do klobás, paštét a plniek. Pri pečení chleba sa odporúča vložiť do rúry celú vetvičku rozmarínu – bude pekne voňať. Celý rozmarín dávame vylúhovať aj do oleja alebo do octu. Rozmarín sa odporúča pridávať do jedla až ku koncu tepelnej úpravy, lebo dlhým varením sa jeho typická vôňa stráca.