
500g žltej tekvice
150g zemiakov
2 mrkvy
kúsok pórku
50g masla
1 Pl hnedého cukru
1 cibuľa
Olivový olej EV
petržlenová vňať
zeleninový vývar
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 dcl smotany na varenie
tekvicový olej
tekvicové semienka alebo chlebové krutóny na ozdobenie
Tekvicu, zemiaky, mrkvu a pórik očistíme a pokrájame na kocky. Zmiešame s nakrájanou cibuľkou, korením a olejom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C , zakryté alobalom do mäkka. Upečenú zmes potom dáme do kastrólika, zalejeme troškou zeleninového vývaru a povaríme a ešte pridáme smotanu a tak isto krátko prevaríme. Všetko potom premiestnime do mixéra a rozmixujeme do hladka. Počas mixovania pridávame kúsky dobre vychladeného masla. Takto polievku zjemníme. Servírujeme s opraženými tekvicovými semienkami, tekvicovým olejom alebo s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Rada: Polievku tak isto môžeme pripraviť aj nasledovne: v hrnci opražíme pokrájanú cibuľku do sklovita, pridáme tekvicu, zemiaky, mrkvu a cukor, popražíme asi 3 minúty, prilejeme vývar a varíme na miernom ohni 25 minút, alebo, kým nie je tekvica mäkká. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme soľ, korenie a smotanu a necháme ešte raz zovrieť. Tesne pred podávaním do horúcej polievky vmiešame maslo a posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkáme tekvicovým olejom a môžeme pridať aj opražené tekvicové semienka alebo chlebové krutóny.