500g žltej tekvice  
 150g zemiakov
 2  mrkvy
 kúsok pórku
 50g masla
 1 Pl hnedého cukru
 1 cibuľa
 Olivový olej EV
petržlenová vňať
 zeleninový vývar
 soľ
 čerstvo pomleté čierne korenie
 2 dcl smotany na varenie
 tekvicový olej
 tekvicové semienka alebo chlebové krutóny na  ozdobenie

Tekvicu, zemiaky, mrkvu a pórik očistíme a pokrájame na kocky. Zmiešame s nakrájanou cibuľkou, korením a olejom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C , zakryté alobalom do mäkka. Upečenú zmes potom dáme do kastrólika, zalejeme troškou zeleninového vývaru a povaríme a ešte pridáme smotanu a tak isto krátko prevaríme.  Všetko potom premiestnime do mixéra a rozmixujeme do hladka. Počas mixovania pridávame kúsky dobre vychladeného masla. Takto polievku zjemníme. Servírujeme s opraženými tekvicovými semienkami, tekvicovým olejom alebo s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Rada: Polievku tak isto môžeme pripraviť aj nasledovne: v hrnci opražíme pokrájanú cibuľku do sklovita, pridáme tekvicu, zemiaky, mrkvu a cukor, popražíme asi 3 minúty, prilejeme vývar a varíme na miernom ohni 25 minút, alebo, kým nie je tekvica mäkká. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme soľ, korenie a smotanu a necháme ešte raz zovrieť. Tesne pred podávaním do horúcej polievky vmiešame maslo a posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkáme tekvicovým olejom a môžeme pridať aj opražené tekvicové semienka alebo chlebové krutóny.