120g vajec
250g ricotty alebo jemného tvarohu
200g mrazeného listového špenátu
100g jarnej cibuľky nakrájanej na kolieska
80g bazalkového pesta
150g šery paradajok
170g lístkového cesta
20g soli
Čerstvo namleté korenie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Zmiešame vyšľahané vajcia s ricottou, pridáme vyžmýkaný špenát nasekaný na jemno , cibuľku a pesto.
Cesto rozvaľkáme a vtlačíme do 23cm koláčovej formy tak, aby cesto pokrývalo aj obvodové steny. Potom dovnútra nanesieme špenátovú zmes a navrch dáme paradajky. Pečieme cca 30 minút.
Rada: Základ cesta môžeme dať najskôr predpiecť cca na 10 minút a až potom naniesť špenátovú hmotu a dopiecť. Koláč je výborný ak namiesto šery paradajok použijeme paradajky sušené.
Viete, že: Ricotta sa vyrába opätovným zahrievaním srvátky.
Poznáme niekoľko druhov : Ricotta di Pecora , ktorý sa vyrába z ovčieho syra, Ricotta di Vacca sa vyrába zo srvátky kravského mlieka a formuje v košíkoch, Ricotta tipo Moliterno je solená ricotta s ovčieho mlieka a mnohé ďalšie.