8 palaciniek
300 g tvarohu
50 g vanilkového cukru
100 g kyslej smotany
50 g práškového cukru
citrónová kôra
 

Višňová omáčka:
400 g zaváraných višní (odkôstkovaných)
60 g kryštálového cukru
5 cl višňového  likéru (griotky, cherry)
solamyl

Pripravíme si palacinky ( 2 ks na porciu). Hotové uchováme na teplom mieste. V elektrickom šľahači si do hladka vymiešame tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Každú z palaciniek potrieme pripravenou plnkou a zvinieme. Existuje mnoho spôsobov (trojuholník, rolka…) my si ich zvinieme do tzv. švajčiarskej rolky: boky palacinky zahneme do vnútra a takto zvinieme palacinku na rolku.

Pripravíme si  omáčku: zavárané višne aj s nálevom dáme variť. Pridáme cukor, višňový likér a necháme zovrieť. Solamyl rozmiešame  s vodou  a za neustáleho miešania pomaly prilievame, až kým nie je omáčka dostatočne hustá. Ešte chvíľu necháme povariť a môžeme podávať. Naplnené palacinky posypeme práškovým cukrom a polejeme horúcou višňovou omáčkou. Dozdobíme malým množstvom kyslej smotany, ktorú sme zmiešali s práškovým cukrom.

Rada: Namiesto kyslej pochúťkovej smotany môžeme použiť aj klasickú vyšľahanú šľahačkovú smotanu, ale táto ochutená kyslá má predsa len niečo do seba.

Viete že: Hoci kyslá smotana je naozaj kyslá, nie je to obyčajná smotana, ktorá časom skysne. Komerčná kyslá smotana sa vyrába z homogenizovanej smotany, ktorá má približne rovnaký obsah tuku ako obyčajná smotana, pridaním zákvasovej kultúry baktérií.