4 kačacie stehná
500g kačacia alebo husacia masť ( na zaliatie)
Morská soľ hrubozrnná
Bobkový list
Tymian čerstvý
1 mrkva
1 šalotka
Kúsok zeleru
4 klinčeky
1-2 väčšie zemiaky v šupe
500g cibule
3 ks bobkový list
120g údenej slaniny
2 pl trstinového cukru
Soľ morská
100 ml ocot vinný ( alebo podľa chuti)
Maslo
Rasca
120 ml Smotana na šľahanie 33% ( alebo podľa potreby)
Kačacie stehná – hrubozrnnú soľ zmiešame s korením a vtrieme do kože kačacích stehien 1 deň vopred. Druhý deň ich opláchneme od soli a vložíme do rozohriatej masti spolu s koreňovou zeleninou, korením a bylinkami.
Konfitujeme úplne ponorené v masti pri teplote 140°C asi 2 hodiny alebo pri teplote 85 °C 10-12 hodín ( pokiaľ mäso samo skoro neodpadá od kosti). Mäso z masti vyberieme až tesne pred podávaním. Vložíme na krátko pod rozohriaty gril alebo rúry , aby sme dosiahli zlatistú a chrumkavú kôrku.
Staročeský cibuľový prívarok – Zemiaky dôkladne umyjeme a do 1/3 nakrojíme, upečieme v rúre na 210°C asi 1 hodinu a dužinu ešte za tepla vydlabeme. Rozmixujeme s troškou smotany do hladka a použijeme na zahustenie prívarku. Bielu cibuľu očistíme a nakrájame na rezančeky a orestujeme na masle s na kocky nakrájanou slaninkou a rascou. Pridáme hnedý cukor, soľ, zastrekneme vinným octom a necháme zredukovať na polovicu. Nakoniec zahustíme pripraveným pyré z pečených zemiakov a povaríme na požadovanú konzistenciu.