2 baklažány
1 väčšia cibuľa
vínny ocot
olivový olej EV
5 strúčikov  cesnaku
drvená rímska rasca
100g smotanový jogurt (Grécky)
100g pochúťková smotana
2 pl nasekanej petržlenovej vňate
soľ
korenie čierne mleté
4 mrkvy
uhorka
stonkový zeler
reďkovka

Baklažán umyjeme, osušíme  a pečieme v rúre na rošte na 220 stupňov asi 20 minút.Šťavnatú dužinu vydlabememe, nasekáme a dáme do hlbokej misy, pridáme nasekanú cibuľu, vínny ocot, olivový olej, rozdrtený cesnak, drvenej rasce, nasekanú petržlenovú vňať a smotanový jogurt so smotanou. Zamiešame a pridáme podľa chuti soľ a čerstvo mleté čierne korenie.Necháme v chlade odstáť asi 1 hodinu. Mrkvu očistíme, uhorku a zeler umyjeme a nakrájame na hranolky , reďkovku umyjeme.

Rada: Baklažán musíme spracovať ešte za horúca, najlepšie ihneď po upečení. Keď pridáme do hmoty ešte nasekanú mladú cibuľku, kaviár bude výnimočný.

Viete že: Baklažán čiže Ľuľok baklažánový pochádza z Mjanmarska a juhozápadnej Číny . Arabi ho doviezli do južnej Európy a  Afriky už pred storočiami.