- 1 cibuľa
- 40g masla
- 40-50g hladkej múky alebo podľa potreby
- 4 väčšie zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- kúsok zeleru
- 50 g kelu (nemusí byť)
- hrsť sušených húb
- strúčik cesnaku
- rasca mletá,čierne korenie mleté
- majorán čerstvý
- petržlenová vňať
- Soľ
Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju na masle „dosklovita“. Potom prisypeme hladkú múku, stiahneme teplotu a pozvoľna restujeme dozlatista. Takto orestovanú zápražku zalejeme studeným vývarom alebo vodou, rozšľaháme metličkou, ochutíme soľou, rascou, mletým korením a varíme asi 20 minút. Počas varu pridáme do polievky olúpané, na hrubšie kusy nakrájané zemiaky a koreňovú zeleninu. Sušené huby krátko namočíme do horúcej vody a spolu s ňou ich pridáme do polievky. Polievku varíme do úplného zmäknutia surovín. Na záver polievku dochutíme nastrúhaným čerstvým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Listy kelu nakrájame na štvorce, ktoré sparíme v horúcej vode a následne ich vložíme do polievky.