• 1 lit. rybací vývar (kaprie hlavy, koreňová zelenina)
  • 100g mrkva
  • 100g zeler
  • 80g maslo
  • 60g múka hladká
  • 150ml mlieko plnotučné
  • 150ml smotana sladká 33%
  • 200g rybia zmes – vnútornosti (mlieč a ikry)
  • Petržlenová vňať hladkolistá
  • Muškátový oriešok
  • 10 krajcov toastového bieleho chleba (cca 160g)
  • 2 vajcia
  • 10g masla
  • Petržlenová vňať
  • soľ

Z masla a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vopred pripraveným teplým rybacím vývarom, rozšľaháme a prevaríme, aby múka stratila surovú chuť. Potom prilejeme mlieko, ochutíme muškátovým orieškom, soľou a povaríme. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na tenké rezančeky a orestujeme na masle a vložíme do polievky, zjemníme ju smotanou a opäť veľmi krátko prevaríme , aby sa nám zelenina nerozvarila. Očistené rybacie vnútornosti, najlepšie ikry a mlieč nakrájame na menšie kúsky a tak isto orestujeme na panvici na masle a vkladáme ich do polievky až pri servírovaní. Polievku doplníme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Toastový chlieb nakrájame na malé kocky, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Do misky dáme mäkké maslo a rozšľaháme ho s vajíčkami, dochutíme muškátovým orieškom a soľou. Nalejeme na chlieb a opatrne bez veľkého tlaku tvarujeme malé knedličky (vôbec nepoužívame silu len jemne ich vytvarujeme). Knedličky varíme najlepšie v pare asi 8 minút. Vkladáme do polievky až pri servírovaní.

Rada: Rybací vývar si pripravujeme z kaprích hláv a skeletu, koreňovej zeleniny a korenín ako na bežný vývar. Musíme však hlavy zbaviť žiabrou, očí a umyť pod studenou vodou. Vývar varíme na miernom ohni asi 45 minút, aby nám prípadne nezhorkol.