Slovenský zemiakový šalát
- 800g zemiakov typu B
- 3 väčšie cibule
- 6 ks sterilizovanej uhorky
- Čierne mleté korenie
- Soľ
- Voda
- Ocot
- Cukor
- Olej podľa chuti
Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky – plátky. Z vody, octu a cukru pripravíme zálievku, ktorú necháme zovrieť. Vložíme nakrájanú cibuľu a odstavíme. Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky, pridáme nakrájané uhorky a zalejeme ešte horúcou zálievkou. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Necháme dôkladne vychladnúť v chladničke, najlepšie však deň pred servírovaním.
Zemiakový šalát s citrónovou majonézou
- 12 stredne veľkých zemiakov
- 2 stredné cibule
- 6 vajec uvarených natvrdo
- 400ml majonézy
- 50ml citrónovej šťavy
- soľ
- čierne mleté korenie
- nasekaná pažítka
- olivový olej
Zemiaky očistíme a v celku uvaríme domäkka. Pri krájaní sa nesmú rozpadávať. Zmiešame majonézu s citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky nakrájame na plátky, cibuľu očistíme rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Vajcia nakrájame na mesiačiky. Všetko dáme do veľkej misy (zemiaky, cibuľu, vajcia, majonézu) a zľahka premiešame. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Pri podávaní ešte posypeme čerstvo nasekanou pažítkou a polejeme olivovým olejom.
Pestrý zemiakový šalát s jogurtom
- 150g tvrdého syra
- 1 ks bieleho jogurtu Activia
- 8ks uvarené vajcia
- 100g majonézy
- 80g dijonskej horčice
- 80g medu
- 125g zelená paprika
- 100g cibuľky
- 4 veľké uvarené zemiaky
- Soľ
- Korenie mleté
Jogurt zmiešame s horčicou, medom a pokrájanou cibuľkou. Syr nakrájame na rezančeky a vajcia na väčšie kocky. Do jogurtu primiešame syr, papriku na rezančeky, zemiaky a vajcia. Dochutíme soľou, korením a necháme v chladničke odležať.