1 dec
  • 500g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 80g škvarenej masti
  • 1 kocka droždia
  • 300 ml mlieka
  • 1 citrón (na kôru)
  • 1 vajce na potretie

Orechová náplň:

  • 150g vlašských orechov
  • 120g cukru krupica

Maková náplň:

  • 150g mletého maku
  • 120g cukru krupica
  • 150g mlieka
  • Štipka mletej škorice

Lekvárová náplň:

  • 150g slivkového lekváru
  • 50g cukru krupica alebo podľa chuti
  • Štipka mletej škorice
  • Rum podľa chuti

Tvarohová náplň:

  • 250g mäkkého tvarohu
  • 100g cukru krupica
  • Dreň z 1 čerstvej vanilky
  • 1 vajce
  • 1 citrón na kôru
  • 20g  vanilkového pudingového prášku

Do veľkej misy dáme štipku soli, potom pridáme preosiatu múku ,cukor, žĺtok, rozpustenú masť, vanilínový cukor, časť mlieka, vykysnutý kvások a za postupného prilievania mlieka vypracujeme cesto. Cesto je polotuhé, mäkkej konzistencie, na povrchu hladké a lesklé. Zľahka ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvážime na 5 dielov a každý diel vyvaľkáme natenko. Plech na pečenie si potrieme masťou.

Do misy vložíme mäkký tvaroh, pridáme cukor, citrónovú kôru, vajcia, pudingový prášok, zrnká čerstvej vanilky a všetko dobre vymiešame.

Slivkový lekvár dáme do kastrólika, ochutíme ho cukrom,škoricou, rumom a dobre premiešame.

Do kastrólika dáme mletý mak, pridáme mlieko, cukor, mletú škoricu a varíme do zhustnutia. Pred použitím necháme náplň vychladnúť.

Z vody a cukru si uvaríme sirup, do ktorého nasypeme mleté orechy a uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť.

Na pripravený plech položíme okrúhlu tortovú formu. Každý diel vykysnutého cesta vyvaľkáme do kruhu, ak je to možné, rovnakej veľkosti ako je forma. Do formy položíme vyvaľkaný diel cesta, na ktorý pomocou cukrárskeho vrecúška nanesieme orechovú náplň. Starostlivo ju nanášame aj na okraj koláča. Na ňu položíme druhý, vytvarovaný diel cesta a upravíme do formy. Nasleduje maková náplň. Na ňu opäť umiestnime vyvaľkaný diel cesta. Každé cesto musíme rovnomerne rozložiť, aby mal koláč správny tvar aj po upečení. Nasleduje tvarohová náplň, ktorú opäť zakryjeme plátom cesta. Nakoniec nanesieme na povrch slivkovú náplň. Posledné cesto rozdelíme na 10 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky. Musia byť rovnako hrubé, pretože nimi vytvoríme na náplni mriežku, ktorá bude dekoráciou koláča. Takto zostavený koláč necháme vykysnúť asi 45 minút. Musíme ho prikryť čistou utierkou, aby neosychal. Vykysnutý štedrák potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 165 °C asi 45-50 minút. Čas pečenia závisí od výšky koláča a tiež od spotrebiča, v ktorom pečieme.