Vývar:
- Rybie kosti a hlavy 800g
- Mrkva 120 g
- Zeler buľva 120 g
- Petržlen koreňový 120 g
- Cibuľa žltá 100 g
- Bobkový list, nové korenie, čierne korenie celé
- Olej
Polievka:
- Olej olivový EV
- Maslo 50g
- Šalotka 100g
- Cesnak 2 strúčiky
- Mrkva 120 g
- Zeler stonkový 120 g
- Konzerva lúpaných celých paradajok 2x400g
- Paradajky datľové 200g
- Paprika čerstvá (žltá, červená) 200 g
- Cukor
- Mix chladených filetov rýb (pstruh, zubáč, amur, ostriež…) 600-700g
- Maslo 82% 80 g
- Petržlenová vňať, bazalka
- Bageta
Rúru predhrejeme na 200°C. Paradajky scedíme a šťavu odložíme. Scedené paradajky zmiešame s cukrom a polejeme olejom, pečieme asi 20 minút, aby sa chuť ešte viac zvýraznila.
V kastróliku na masle a olivovom oleji restujeme cibuľu, mrkvu, stonkový zeler a cesnak, pokiaľ zelenina zmäkne. Pridáme upečené paradajky, paradajkovú šťavu, pastu zo sušených paradajok, bobkový list, celé a nové korenie , čerstvú bazalku a vývar z rýb. Za mierneho varu varíme asi 20 minút. Odstránime bobkový list, bazalku a korenie a polievku rozmixujeme. Prepasírujeme a dochutíme prípadne soľou.
Príprava vývaru:
Rybie kosti a hlavy očistíme, vyberieme žiabre a oči. Na časti tuku
restujeme očistenú, na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme ju studenou vodou, osolíme, pridáme upečené skelety a hlavy a pomaly privedieme do varu. Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme korenie a znížime teplotu. Varíme 1 hodinu. Potom vývar vypneme a necháme ho čiastočne vychladnúť. Chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dno hrnca. Následne ho pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo.
Príprava paprík a paradajok (cca 30 minút):
Celé papriky potrieme dôkladne olejom. Vložíme ich na plech a pečieme ich v rúre pri teplote 200 °C cca 15 minút dohneda. Na šupke paprík sa vytvoria tzv. pľuzgiere. Po upečení prikryjeme papriky pokrievkou a necháme ich zapariť cca 10 minút. Potom ich olúpeme a dužinu nakrájame na prúžky. Šupku paradajok nakrojíme na špičke do kríža. Na 10 sekúnd ich ponoríme do dostatočného množstva vriacej vody. Následne ich vyberieme podberákom a ihneď ich schladíme v studenej vode. Nakrojené špičky sa mierne odchlipnú od dužiny a paradajky ľahko olúpeme. Potom ich rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme jadrovníky.
Príprava rýb (cca 15 minút):
Filé z rýb očistíme, zbavíme kostí a nakrájame na kúsky. Následne ich v panvici opekáme na masle kožou dolu, kým sa neprepečú asi na 2/3 a jemne ich osolíme. Pri servírovaní kúsky rýb vkladáme priamo do polievky.
Servírovanie:
Do nahriateho polievkového taniera nalejeme porciu horúcej polievky. Postupne do nej vkladáme na masle restované kúsky nakrájaných paprík a paradajok. Potom pridáme čerstvo opečené kúsky rýb. Hotovú polievku dozdobíme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s čerstvo opečenou bagetou.