• 1 maslová ( alebo muškátová tekvica) cca 500g
  • 200-250g krupicového cukru
  • 2-3 lyžice oleja
  • grécky jogurt na servis

Cesto:

  • 1 kefír
  • 1 čl oleja
  • 1 čl cukru
  • 1 čl bieleho vinného alebo jablkového
  • Štipka soli
  • 180g hladkej múky alebo podľa potreby
  • 1 čl jedlej sódy  

Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok , nastrúhame nahrubo a zmiešame s cukrom . Necháme odstáť. Vo veľkej mise prešľaháme vidličkou kefír, , olej, ocot, cukor a soľ. Múku preosejeme spolu s jedlou sódou do ochuteného kefíru a vypracujeme cesto, ktoré má byť mäkké a nadýchané. Pokiaľ sa nám cesto lepí, tak dosku dostatočne posypeme múkou a dôkladne ešte prehnetieme , aby cesto prijalo dostatok múky. Cesto bude mäkké , ale nebude sa lepiť na ruky. Cesto rozdelíme na 4 kusy a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruh s priemerom cca 20 cm . Na plát rozprestrieme sladenú dyňu. Vezmeme na jednom mieste okraj a preložíme do stredu, následne vezmeme okraj predchádzajúceho skladu a opäť preložíme do stredu, takto pokračujeme po celom obvode . Placka by mala pripomínať sploštený mešec. Stred poriadne pritlačíme , povrch poprášime múkou a sploštíme pomocou valčeka.

Pripravené placky opečieme v panvici s olejom z oboch strán do zlatohnedej farby  alebo potrieme olejom a upečieme pod grilom alebo rúre. Podávame z gréckym jogurtom.