• 100g kvalitných sušených húb
  • 200g čerstvých alebo mrazených húb
  • 50g bravčovej masti
  • 2 cibule
  • soľ, čierne mleté korenie,  drvená rasca
  • sušená majoránka podľa chuti
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 300g krúpov –  lámanky
  • čerstvá petržlenová vňať alebo majorán

Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme 30 minút stáť, aby zmäkli. Krúpy prepláchneme dôkladne v studenej vode a scedíme. Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na polovici bravčovej masti. Pridáme krúpy, opražíme a osolíme. Zalejeme s hubami a doplníme podľa potreby ešte vodu, pridáme rascu a uvaríme do mäkka. Uvarené krúpy dochutíme cesnakom, korením, sušeným majoránom a premiešame. Zmes rozdelíme do zapekacích misiek, ktoré sme vytreli masťou. Ak nechceme jedlo podávať ihneď môžeme ho zakryť potravinárskou fóliou a uchovať v chladničke  . Inak rúru predhrejeme na 190-200°C , zmes (kubu) posypeme čerstvými alebo mrazenými hubami, ktoré sme restovali na troške masti a ochutili soľou , korením, rascou a dáme na 20 minút zapiecť.

Pred servírovaním posypeme čerstvými bylinkami.