• 5 bielych žemlí alebo 8 rožkov
  • 3 lyžice masti
  • 2 cibule
  • 250 g údeného mäsa
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • 150 ml mlieka
  • 100 g polohrubej múky alebo potreby
  • 2-3 vajcia
  • 800 g kyslej kapusty
  • 150 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • celá rasca, bobkový list, nové a celé čierne korenie
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 lyžice cukru

Pečivo nakrájame na kocky a necháme cca 8-10 minút schnúť do dobre rozohriatej rúry. Na panvici orestujeme na troške masti nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na malé kocky nakrájané údené mäso a krátko spolu opekáme. Z mlieka, vajec a múky vytvoríme cestíčko, pridáme suché pečivo, nasekanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a vypracujeme cesto.

Z cesta vytvarujeme rovnaké gule, ktoré uvaríme v osolenej vode asi 8-10 minút. Ihneď po uvarení potrieme masťou.

Kapusta: Na lyžici masti opražíme nadrobno nakrájanú údenú slaninu. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme kapustu, rascu, bobkový list, celé a nové korenie a podusíme. Hotovú kapustu rozložíme na plech,  navrch položíme uvarené knedle, polejeme masťou a prehrejeme v rozohriatej rúre.