- 5 bielych žemlí alebo 8 rožkov
- 3 lyžice masti
- 2 cibule
- 250 g údeného mäsa
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- 150 ml mlieka
- 100 g polohrubej múky alebo potreby
- 2-3 vajcia
- 800 g kyslej kapusty
- 150 g údenej slaniny
- 1 cibuľa
- celá rasca, bobkový list, nové a celé čierne korenie
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- 2 lyžice cukru
Pečivo nakrájame na kocky a necháme cca 8-10 minút schnúť do dobre rozohriatej rúry. Na panvici orestujeme na troške masti nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na malé kocky nakrájané údené mäso a krátko spolu opekáme. Z mlieka, vajec a múky vytvoríme cestíčko, pridáme suché pečivo, nasekanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a vypracujeme cesto.
Z cesta vytvarujeme rovnaké gule, ktoré uvaríme v osolenej vode asi 8-10 minút. Ihneď po uvarení potrieme masťou.
Kapusta: Na lyžici masti opražíme nadrobno nakrájanú údenú slaninu. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme kapustu, rascu, bobkový list, celé a nové korenie a podusíme. Hotovú kapustu rozložíme na plech, navrch položíme uvarené knedle, polejeme masťou a prehrejeme v rozohriatej rúre.