- 1 celé kurča
- 2 mrkvy
- kúsok zeleru
- 1 petržlen
- kúsok póru
- 1 menšia cibuľa
- lyžica masla
- korenie čierne celé, nové korenie celé, bobkový list
- Soľ
Knedlíček:
- 2 ks bieleho pečiva
- lyžica masla
- mlieko podľa potreby
- 1 vajce
- štipka muškátového orieška
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Na dokončenie polievky:
- lyžica masla
- 1 mrkva
- kúsok zeleru
- 1 petržlen
- 50 g strukov sladkého hrášku
- petržlenová vňať
Očistenú, umytú zeleninu nakrájame na hrubšie kusy a restujeme ju na masle, zľahka na farbu. Orestovanú zeleninu zalejeme studenou vodou, pridáme očistené, umyté kura, osolíme a sprudka zavaríme. Penu, ktorá sa vytvára na povrchu pomocou naberačky odoberieme (sú to vyzrážané bielkoviny, ktoré by nám vývar zakalili). Zmiernime príkon tepla a ďalej vývar len “varíme tiahnutím”, to znamená, že sa na hladine občas objaví bublina. Pridáme celé korenie a varíme asi 1,5 hodiny. Potom vývar precedíme cez sitko pomocou naberačky, aby sa nám nezakalil.
Príprava knedlíčkov: Pečivo nakrájame na kocky, petržlen nasekáme nadrobno. Kocky pečiva zvlhčíme mliekom. Vajcia oddelíme na žĺtka a bielka. Mäkké maslo vyšľaháme s žĺtkami do peny, ochutíme soľou a muškátovým orieškom, a zmiešame s kockami pečiva a petržlenom. Nakoniec zľahka vmiešame bielkový sneh a tvarujeme knedlíčky. Varíme ich najlepšie na pare cca 6-8 minút. Do precedeného vývaru pridáme kusy kuracieho mäsa a na zvyšnom masle orestovanú, na rezančeky nakrájanú druhú časť koreňovej zeleniny a hrášku.