- 60g pšena
- 30g masla
- 1-2 vajcia
- 1 citrón na kôru
- Štipka mletej škorice
- 4 slivky ( čerstvé , mrazené alebo kompót)
- trstinový cukor na posypanie sliviek
- cukor práškový na posypanie
- 50g tučného tvarohu
- 1 malý biely jogurt
- 15-20g mletého modrého maku
- mäta čerstvá, soľ
Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou , aby sme ho zbavili horkosti. Potom zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu. Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielka s cukrom. Do silikónových foriem (napr. ako na mufíny) nastriekame hmotu , na ňu položíme polovičky sliviek , posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej rúry na 170-180°C. Pečieme asi 15 -20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.
Jogurtová omáčka: Tučný tvaroh v miske zmiešame s cukrom , jogurtom, zrnkami vanilky a mletým makom.