00g ryže na rizoto Arborio
olivový olej extra virgine
3 šalotky
600-700ml zeleninového vývaru alebo podľa potreby
štipka šafranu
150ml bieleho vína
150g parmezánu
120g masla
bazalka na ozdobu
Šafran namočíme v troške vlažného vývaru. Šalotku olúpeme, nakrájame nadrobno a restujeme na olivovom oleji len tak, aby zosklovatela . Pridáme ryžu a opäť restujeme. Podlejeme vínom , premiešame a necháme ho odpariť . Vlejeme šafran vo vývare a na postupne pridávame po naberačke horúci vývar. Počkáme, až do ryže vsiakne všetok vývar a pridáme ďalšiu. Neustále miešame, aby sa nám uvoľnil škrob a rizoto bolo krásne krémové. Akonáhle bude ryža,,al dente´´, odstavíme rizoto zo zdroja tepla a vmiešame na kocky nakrájané studené maslo a nastrúhaný parmezán. Zopár hoblín ponecháme na ozdobu. Ozdobíme bazalkou.