250 g kyslej kapusty
0,5l vody z kyslej kapusty
200g klobásy
20g sušených húb
200g údeného mäsa alebo údeného kolienka
200 g bravčového mäsa (pliecko alebo krížové kosti)
10 ks/500g  menších celých zemiakov
250g čerstvých širokých rezancov
Soľ                                                                  
čierne mleté korenie
mletá sladká paprika
voda

Bravčové mäso uvaríme vo vode, vyberieme a vývar použijeme na prípravu polievky. Do vývaru vložíme údené mäso, pridáme kapustu, dolejeme vodou z kyslej kapusty a varíme. Keď je mäso takmer uvarené pridáme celé zemiaky (švábku), klobásky, sušené huby a dovaríme do mäkka. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak máme svetlú kapustu, pre farbu použijeme trocha mletej papriky. Bravčové mäso, klobásky a údené mäso môžeme nakrájať do polievky, alebo konzumujeme samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo. Pri podávaní polievky vkladáme do taniera uvarené domáce rezance, jeden uvarený celý zemiak a jednu slepú kuru.

Slepá kura- žemľová knedlička ( 10 por./ 10ks)          1ks – 50g
 
150g staršieho pečiva ( rožkov)
150g údenej slaninky
100g cibule
3  vajcia
polohrubá múka na zahustenie ( alebo krupica)
štipka kypriaceho prášku do pečiva
soľ alebo vegeta
čierne mleté korenie
20g cesnaku ( nemusí byť)
10g petržlenová vňať                              
0,5g majoránu ( nemusí byť)

Starší rožok nakrájame na menšie kocky. Slaninu nakrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno (môžeme aj spolu urestovať) a všetko spolu dáme do misy. Pridáme vajcia, múku podľa potreby, kypriaci prášok, soľ, koreniny, prelisovaný cesnak a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko zľahka vymiešame na hustejšiu hmotu a vytvarujeme stredne veľké gule. Varíme priamo v polievke, aby boli ešte chutnejšie. Slepú kuru môžeme podávať aj osobitne s uvareným  mäsom z polievky a chrenom

Rada:  Kedysi  táto polievka poslúžila zároveň aj ako hlavné jedlo. Samotná polievka pozostávala pri podávaní iba z vývaru s kapustou, rezancov a zemiaku. Uvarené mäso, klobása a knedlička sa konzumovali ako samostatné jedlo, a dopĺňali sa ešte chrenom či horčicou.

Viete že : Kyslá kapusta sa hojne používa vo východoeurópskych kuchyniach. Je to klasický príklad ingrediencie konzervovanej v soli. To, že je kyslá kapusta bohatá na vitamín C, je všeobecne známe. Obsahuje tiež vitamíny K a skupiny B, železo, fosfor, draslík, horčík, flór, baktérie kyseliny mliečnej a dôležité enzýmy. Rady starých mám, že šťava z kyslej kapusty vás prečistí a ozdraví vôbec nie sú zastarané a platia dodnes. Šťava totiž priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru a podporuje činnosť čriev.